Economiştii: BNR va pune şi mai multă presiune pe bancheri pentru a ieftini creditele în lei
La cea mai recentă şedinţă CA al BNR, s-a decis scăderea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5%, până la 9,5%
În şedinţa Consiliului de Administraţie (CA) al BNR de marţi, economiştii se aşteaptă ca banca centrală să pună şi mai multă presiune pe bancheri pentru a reduce dobânzile la creditele în lei, prin scăderea ratei dobânzii de politică monetară de la nivelul actual de 9,5%. Dobânda de politică monetară este cea care, în mod normal, „dă tonul” dobânzilor din piaţă, ea fiind dobânda la care se pot împrumuta băncile de la BNR.
„BNR trebuie să umble la dobânda de polică monetară. După părerea mea, reducerea ar trebui să fie de cel puţin 0,5%. O astfel de decizie va pune şi mai multă presiune pe bănci, care, în mod normal, ar trebui şi ele la rândul lor să reducă dobânzile la creditele în lei, pentru că se vor putea împrumuta mai ieftin”, ne-a declarat Bogdan Baltazar, consultant financiar.
La nivelul lunii aprilie, când dobânda de politică monetară era de 10%, băncile cereau doritorilor de credite o dobândă medie de aproape două ori mai mare, respectiv de 19,24%, conform datelor BNR.
Ar putea pompa şi mai mulţi bani în sistemul bancar
O altă măsură pe care ar putea lua-o BNR, tot pentru stimularea împrumuturilor în lei, ar putea fi cea de reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (rmo), ceea ce ar putea aduce în piaţă un surplus de lichiditate, asigurând astfel băncile că sunt suficienţi bani pentru a reporni creditarea. Economiştii estimează că reducerea rmo cu 1% echivalează cu o injecţie de 250-300 de milioane de euro în piaţă.
Rata rezervelor minime obligatorii la finanţările în lei atrase de bănci este de 18%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare 100 de lei atraşi de bănci (prin depozitele acordate populaţiei,