A dat de pomană mii de cărţi religioase, în judeţ, în ţară sau diaspora. A înfiinţat biblioteci de carte bisericească în spitale, şcoli, unităţi militare.
Preotul Nicolae State – Burluşi povesteşte că, de mic copil a fost crescut cu frica lui Dumnezeu. „Părinţii mei au fost ţărani cu un cult al muncii desăvârşit şi foarte credincioşi. Ei mi-au insuflat şi mie această credinţă, motiv pentru care m-am făcut preot”, spune părintele. Din 1975 până în 1978 Nicolae State-Burluşi a lucrat ca magazioner la Episcopia Râmnicului. Din 1978 până în 1989 a fost deacon la Catedrala Episcopală şi din 1989 este preot. „ De când sunt preot îi sfătuiesc pe toţi oamenii cu care intru în contact să stea mereu în legătură cu Dumnezeu, să îl iubească şi să fie buni unii cu alţii”, precizează părintele.
„Eu corectez cartea de trei ori”
Pasiunea pentru carte a părintelui a apărut înainte de 1989, când fostul episcop al Râmnicului, Iosif , îl trimitea mereu la tipografie să urmăresc tipărirea cărţilor religioase şi a calendarelor. „De aici am prins dragostea de carte”, mărturiseşte Nicolae State-Burluşi. Şapte ani a lucrat la tipografia din cadrul Episcopiei, unde s-a ocupat de tipărirea cărţilor bisericeşti. „În 1705 când a fost numit episcop Antim Ivireanul la Episcopia din Râmnic a adus prima tipografie aici. Cu timpul tipografia a fost schimbată periodic. Acum avem una, mai mult de istorie. Are peste 100 de ani şi nu prea se mai lucrează la ea”, povesteşte preotul. În anul 1991 părintele a înfiinţata, Editura Buna –Vestire din Râmnicu Vâlcea ca să facă cât mai multe cărţi pe care să le dea de pomană. „Tipărirea unei cărţi începe de la creaţie. Apoi se redactează pe calculator şi se corectează. Eu corectez o carte de trei ori. De fiecare dată o văd trei persoane, iar una din ele e profesor de limba română ca să nu avem greşeli. Materialul se pregăteşt