În satul Valea Babei, oamenii cresc doar oi şi vite, însă vâlceanul Vasile Nistorel le-a arătat cu ce se fac banii: originalitate şi animale exotice. Sursa: Codrin Prisecaru
La câţiva kilometri de Râmnicu- Vâlcea, în satul Valea Babei, un locuitor şi-a construit paradisul lui exotic. Nimic nu l-a amuzat mai tare, acum vreo şapte-opt ani, decât reacţiile vecinilor înghesuiţi să se uite, printre scândurile gardului, la „minunile” pe care le-a adăpostit în curte: o familie de păuni, cu cozi stufoase şi colorate, care se plimba prin curtea bătătorită a lui Vasile Nistorel.
Primii păuni, aduşi acasă „pentru frumuseţe şi ornament”, i-au aprins beculeţul pornirii unei afaceri pentru cei cărora, ca şi el, le place să-şi privească ograda ca pe o vedere cu o coastă a Mediteranei, în care păsările exotice zburdă fără stăpân prin parcuri.
Mai mult hobby decât profit
Pentru Vasile Nistorel, pe toate care au venit subit în viaţa lui le-a luat drept întâmplări fericite. I s-a potrivit orice muncă, a descâlcit-o, a învăţat-o, ca mai apoi s-o accepte ca pe soarta lui. Aşa a fost, pe rând, măcelar, merceolog, operator chimist, viceprimar în comună, iar acum, la 40 de ani, îşi dă licenţa în Drept.
Povestea cu păunii a fost una dintre cele care i-au făcut viaţa mai frumoasă: „Am văzut odată o pereche la un prieten de-al meu şi mi-au plăcut aşa de mult, că mi-am cumpărat şi eu. N-am dat mai mult de zece milioane pe ei. Apoi au început să se înmulţească. Mai greu, dar am avut răbdare. Într-un an, ajunsesem să am vreo şaizeci de bucăţi. Aşa m-am gândit să-i vând, că ce era să fac cu ei?”.
Nistorel n-a avut niciodată „knowhow- ul” în comerţul cu păuni. Nici nu i-a trebuit, pentru că în Vâlcea te propulsează în afaceri şi un simplu anunţ la un ziar local, ca să afle lumea de tine. Când activitatea începea să creasc