Ministerul Turismului intenţionează să stabilească o taxă hotelieră unică la nivel naţional, care să reprezinte 2% din valoarea netă a unei nopţi de cazare, potrivit proiectului de Lege a Turismului. "Taxa hotelieră este stabilită la un nivel unic naţional de 2% din valoarea netă a unei nopţi de cazare sau a primei nopţi din sejur în cazul pachetelor turistice. Consiliile Locale pot evalua şi aproba reducerea taxei hoteliere de la nivelul unic naţional de 2% până la minim
Ministerul Turismului intenţionează să stabilească o taxă hotelieră unică la nivel naţional, care să reprezinte 2% din valoarea netă a unei nopţi de cazare, potrivit proiectului de Lege a Turismului.
"Taxa hotelieră este stabilită la un nivel unic naţional de 2% din valoarea netă a unei nopţi de cazare sau a primei nopţi din sejur în cazul pachetelor turistice. Consiliile Locale pot evalua şi aproba reducerea taxei hoteliere de la nivelul unic naţional de 2% până la minim 1%, în funcţie de interesul susţinerii şi promovării ofertei locale", se arată în proiectul de lege pe care Ministerul Turismului l-a înaintat organizaţiilor patronale din domeniu, care sunt invitate să aducă completări acestui proiect.
În prezent, în conformitate cu art. 279 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, taxa hotelieră se calculează prin aplicarea cotei stabilite la tarifele de cazare practicate de unităţile de cazare, precizează Mediafax.
Cota taxei se stabileşte în prezent de consiliul local şi este cuprinsă între 0,5% şi 5%. În cazul unităţilor de cazare amplasate într-o staţiune turistică, cota taxei poate varia în funcţie de clasa cazării în hotel.
Taxa hotelieră se datorează pentru întreaga perioada de şedere, cu excepţia cazului unităţilor de cazare amplasate într-o staţiune turistică, atunci când taxa se aplică numai pentru o singură noapte, indiferent de perioada reală de şed