Sute de clujeni s-au numărat printre cei care au luat parte la Serbarea Cireşelor, eveniment care are loc anual la Cireşoaia, în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Mii de kilograme de cireşe au fost puse la dispoziţia vizitatorilor satului Cireşoaia, cu ocazia Serbării Cireşelor.
Anual, mii de persoane iau cu asalt satul bistriţean, la final de iunie.
Printre ei, şi sute de clujeni, veniţi cu gândul de a cumpăra cireşe din localitatea care aprovizionează întreaga ţară cu aceste fructe. Cireşele nu sunt, însă, unica atracţie la sărbătoarea destinată lor.
Zeci de comercianţi din întreg Ardealul au împânzit satul, pentru a-şi vinde marfa: inele, ochelari de soare, haine mai vechi sau mai noi, jucării, baloane, animale de pluş sau chiar scule de grădinărit.
„Venim pentru prima dată aici. Am auzit despre această sărbătoare la radio şi am zis să vedem şi noi cum e”, spune Dioszegi Jozsef, un clujean sosit la Cireşoaia alături de soţia sa, Eszter. „Mă aşteptam să fie puţin altfel. Din păcate, sunt cam prea multe «chinezării». Cireşele le găseşti mai greu”, spune femeia, care s-a mai înveselit odată ce a descoperit prima tarabă cu cireşe.
„Mâncăm doar cireşe de aici”
Tot pentru prima dată au venit la festival şi membrii familiei Cicinaş. „Avem rude aici în zonă şi am zis să venim şi la Serbarea Cireşelor. Oricum, mâncăm doar cireşe de aici din zonă, doar nu le-om cumpăra din Cluj, unde sunt mai scumpe”, spune Izabela Cicinaş, care, deşi a intenţionat să cumpere câteva kilograme de cireşe, a renunţat la insistenţele fiului ei, Raul. „Nu-i plac. Crede că sunt stricate. De fapt, cele negre sunt cele mai bune”, se amuză clujeanca.
Locuitorii din Cireşoaia, o localitate aflată la 20 de kilometri de Dej, trăiesc aproape exclusiv din producţia de cireşe.
Anual, vreme de două luni, unica lor preocupare este v