MONUMENT. Locuitorii comunei Turia, judeţul Covasna, află ce copil s-a mai născut de pe un „arbore al vieţii” plantat în curtea primăriei. Sursa: Adrian Moise
Un trunchi de stejar, gros cât să fie cuprins în braţe de un om şi înalt de nouă metri, căruia i s-au păstrat şi din crengi, fiecare îndreptată spre o altă direcţie, reprezintă „Arborele vieţii” pentru nou-născuţii din comuna Turia.
Pe el sunt înşirate, într-o spirală, de jos în sus, medalioane de cupru aurit şi din material plastic. Fiecare medalion îşi are propriul său rost, poartă gravat pe el numele şi data naşterii ale micuţilor născuţi în comună.
Primul medalion a fost instalat în 2004 cu numele unei fetiţe, Kadar Andrea, născută pe 2 ianuarie. Ultimul copil venit pe lume, pe 4 mai, anul acesta, este un băiat, Voloncs Norbert. Între ei sunt alte 190 de medalioane, toţi copiii născuţi între timp.
Pelerinaj pe la copac
La „arbore” vin localnicii să vadă cine s-a mai născut în comuna lor de 4.000 de suflete, iar părinţii vin să se fotografieze cu plăcuţa care poartă numele copilului.
Primarul comunei, Daragus Attila, cel care a plantat „arborele” pe vremea când era doar viceprimar, crede că, peste ani, când arborele se va mai umple „copiii vor mai creşte şi îşi vor aduce aici prietenele sau prietenii să vadă unde le sunt rădăcinile”.
Asta ar fi, potrivit primarului, şi rostul unui asemenea „monument” ciudat în curtea primăriei.
„Cred că şi pe aici se uită lumea prea mult pe la televizor”
Dacă pentru edil „arborele” este un motiv de mândrie, pentru turişti şi pentru câţiva localnici e un motiv de amuzament. La crâşma de peste drum de primărie, de unde se vede registrul naşterilor de pe copac, Robet Bene, aflat la a patra bere, glumeşte: „Apoi, noi cam ştim ce femeie e însărcinată, ne mai uita