SFATURI. Ca să nu ajungeţi la boli renale sau la infarct, obişnuiţi-vă să adăugaţi mai puţină sare în alimente. Sursa: Hepta
Deşi mai toţi nutriţioniştii îşi avertizează pacienţii că nu este bine să mănânce sărat, acestora le este greu să renunţe la dieta hipersodată, consumând mai multă sare decât ar avea nevoie, respectiv peste 1-2 grame.
În SUA, diverse asociaţii medicale le-au solicitat producătorilor să micşoreze conţinutul de sare din alimente cu cel puţin 50%. În România, nu au existat astfel de iniţiative, iar consumatorii nu şi-au dezvoltat încă suficient obiceiul de a analiza cu atenţie etichetele produselor.
Oamenii asimilează mult sodiu din alimentele procesate pe care le iau de la fast-fooduri, din resturante sau chiar din mâncarea gătită acasă.
Sarea nu face rău doar rinichilor, ci reprezintă un real duşman pentru cei care au probleme cu tensiunea arterială şi pentru cardiaci. O dietă cu prea multă sare poate duce la infarct şi scade capacitate rinichiului de a elimina compuşii toxici.
Papilele gustative pot fi reeducate
Un control al tensiunii arteriale ar trebui să se facă de la vârsta de 18 ani, iar după 40 de ani, valorile acesteia ar trebui verificate regulat, la câteva luni. „Sarea în exces face să crească volumul sangvin şi din această cauză se pune presiune pe vasele de sânge şi creşte tensiunea. N-am reuşit într-o viaţă de doctor să-i conving pe români să nu mai mănânce sărat, iar mulţi nu înţeleg că medicamentele fără dietă nu îşi fac efectul”, spune medicul Loredana Pop, nefrolog la Spitalul CF nr. 2 din Bucureşti.
Consumul de sare trebuie redus zilnic, iar încet, încet, papilele gustative pot fi reeducate. „Primul pas este să renunţaţi la mezeluri, telemea, murături, măsline sărate, caşcaval şi la brânză topită”, recomandă medicul. Dacă sunteţi fani ai