Muncitorii de la firma vâlceană SC Govora SA, firmă care se ocupă cu ridicarea barajului de retenţie care să preia saramura în cazul unor noi prăbuşiri în câmpurile de sonde, din Ocnele Mari, au dat în timpul săpăturilor peste un sit arheologic.
Oamenii au dat peste sit în timp ce făceau săpături la baraj cu buldozerele şi i-au anunţat pe arheologi, în urmă cu două săptămâni. Se pare că noile descoperiri de la Ocnele Mari datează din epoca daco-romană, fiind vorba despre o tabără construită cu scopul de a comercializa sarea. „Descoperirile schimbă total teoria din anul 1960, când a fost scoasă la lumina zilei Buridava dacică, ducând la concluzia că, de fapt, romanii nu au părăsit aceste meleaguri, ei stabilindu-se mai aproape de apă şi de zăcămintele de sare, tocmai pentru a le putea exploata mai uşor”, declară Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari. Vestigiile arheologice s-au descoperit în zona barajului doi. „În amonte şi în aval de digul de protecţie, s-au găsit importante vestigii istorice: bucăţi de ceramică, oseminte şi urme ale unui zid. Se pare că acolo a fost o aşezare veche de mii de ani, de pe vremea dacilor şi romanilor. Am anunţat Muzeul de Istorie de la Râmnicu Vâlcea, care a dispus imediat sistarea lucrărilor de îndiguire. Din păcate, am fost anunţat cam târziu şi probabil că o parte din vestigiile istorice se află îngropate fie sub pământ, fie chiar sub acel dig”, a spus edilul.
Tabără daco – romană unde se comercializa sarea
O echipă de la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea condusă de Mariana Iosifaru, şefa Secţiei Arheologie s-a deplasat la Ocnele Mari, în ultimele două săptămâni pentru a efectua săpături arheologice şi a face cercetări. „Avem de-a face, în acest caz, cu un sit de epocă daco-romană, ceea ce este absolut extraordinar, dacă ţinem cont de faptul că în apropiere se află o aşezare dacică. Aşadar, se pare c