Nu toate maternităţile din ţară sunt dotate cu aparatură de îngrijire a copiilor născuţi înainte de termen. Copiii care se nasc prematur în centrele din ţară ce nu sunt dotate cu aparatură specială sunt transportaţi cu ambulanţa la spitalele judeţene sau în Capitală. Mulţi copii născuţi prematur nu primesc îngrijirile care se impun pentru că nu toate maternităţile din ţara noastră au incubatoare şi aparate necesare pentru monitorizarea funcţiilor vitale.
„Într-un spital unde nu există incubatoare sau ventilatoare, gravida este îndrumată pentru naştere către o unitate dotată cu aparatura necesară”, afirmă Mariana Diţu, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Filantropia din Bucureşti.
Însă, atunci când are loc o naştere prematură la o maternitate căreia îi lipsesc astfel de echipamente, medicul de gardă trebuie să găsească o salvare dotată cu incubator, care să îl transporte pe bebeluş la cea mai apropiată maternitate, unde i se poate oferi îngrijire de specialitate.
În ţară, secţiile dotate pentru îngrijirea prematurilor sunt cele din cadrul spitalelor judeţene. În Bucureşti există mai multe astfel de unităţi, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Polizu şi Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti) fiind două dintre acestea.
Este nevoie de reanimare imediată
După naştere, prematurul necesită o atenţie deosebită din partea cadrelor medicale. Micuţul este intubat şi pus într-un incubator de transport, pentru a fi dus la Secţia de Terapie Intensivă.
„Etapele reanimării includ asigurarea confortului termic (incubator), dezobstrucţia căilor respiratorii, stimularea tactilă, ventilaţia cu oxigen, masajul cardiac extern şi administrarea unor medicamente”, explică medicul Mariana Diţu.
Risc mare de infecţii