Cafenelele din centrul oraşului şi-au deschis terase pe trotuar: clienţii degustă mâncare cu praf, iar pietonii îşi dispută între ei bucăţica de drum rămasă liberă. În timp ce patronii susţin că au autorizaţie de la primării, locatarii blocurilor cu terase la parter se răzbună pentru zgomotul greu de suportat aruncând pungi cu apă de la balcoane.
Strada Smârdan, una dintre arterele Centrului istoric refăcute la suprafaţă, a devenit o provocare pentru bucureştenii care sunt nevoiţi să o traverseze. Cafenelele, restaurantele şi cluburile şi-au scos mesele şi scaunele în stradă, împăştiate după bunul plac al patronilor.
„Funcţionăm legal, avem autorizaţie de la Primărie”, se apără Emil Cojocaru, patronul uneia dintre terasele de pe Smârdan. El are şi o nemulţumire: locatarii imobilelor din apropiere îi fac zile negre. „Avem zilnic probleme cu vecinii chiriaşi. Aruncă de sus cu pungi cu apă, vin beţi şi se ceartă cu noi”, se plânge Cojocaru.
Arhitectul-şef de la Primăria Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, a explicat că spaţiul minim care trebuie lăsat pietonilor este de 1,2 metri. „De asemenea, lăţimea terasei exterioare nu poate depăşi lăţimea suprafeţei interioare a localului”, a precizat el.
Pietonii se lovesc de copertine
Pe de altă parte, Adrian Popescu, locatar al unui bloc din Dorobanţi care găzduieşte la parter o cafenea cu terasă, spune că nu mai suportă fumul de ţigară şi gălăgia celor care stau la mese. Pe strada Radu Beller, trotuarul îngust, rămas disponibil după amenajarea teraselor, este disputat de pietoni şi şoferi. „Copertinele sunt joase, eu înalt, le lovesc cu capul”, mai spune, grăbit, un trecător care traversa zona.
Bicicliştii sunt înghesuiţi
O porţiune din trotuarul Bulevardului Regina Elisabeta este interzisă trecătorilor. În dreptul restaurantulu