Coalitia recomanda Senatului sa mentina proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensie-salariu in forma propusa de Guvern, astfel incat persoanele care au o pensie peste o anumita valoare sa nu mai poata lucra la stat, anunta NewsIn.
"Am ramas consecventi pe punctul de vedere al Guvernului. (...) S-a discutat in coalitie si s-a facut recomandarea catre Senat ca acest punct de vedere al Guvernului sa fie mentinut si in Senat", a declarat vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, la finalul sedintei de luni a coalitiei.
Plenul Senatului urmeaza sa se pronunte prin vot asupra eliminarii interdictiei de a cumula salariul de la stat cu pensia, alternativa fiind inlocuirea acestui sistem cu o impozitare progresiva. Liberalii, social-democratii si udemeristii au ajuns deja la un acord asupra acestei alternative, in Comisia de munca.
In varianta Guvernului, persoanele ale caror pensii depasesc valoarea salariului mediu brut pe economie si care primesc in acelasi timp salariu de la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua forme de remunerare in 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege in Parlament. Cei care sunt in situatia interzisa de Lege trebuie sa opteze, in cele 15 zile, intre suspendarea platii sumei pensiei nete care depaseste nivelul salariului mediu brut sau mentinerea pensiei, dar incetarea raportului de munca.
Proiectul transmis de Guvern Parlamentului prevede ca data de intrare in vigoare 1 iunie 2009.
Raportul Comisiei de munca modifica insa proiectul Executivului si lasa posibilitatea cumulului, dar introduce impozitarea progresiva.
daca nivelul pensiei nete este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie, atunci veniturile salariale sau cele asimilate lor se impoziteaza cu 16%.
daca nivelul pensiei nete incasate este mai mare decat salariul mediu brut pe economie, dar mai m