Lucrări de amploare se desfăşoară, în prezent, la Curtea Domnească. Acestea sunt programate să se încheie la sfârşitul anului. Investiţia se ridică la aproape 3,5 milioane de euro, în mare parte, fonduri Phare. Lucrările de reabilitare a Curţii Domneşti au intrat în linie dreaptă. Administratorii spun că până la sfârşitul anului, Curtea Domnească va avea o altă înfăţişare, mult mai aproape de adevărul istoric.
Tineri studenţi la Istorie, îmbrăcaţi în costume de epocă, vor oferi explicaţii vizitatorilor, va fi reconstituit şanţul de apărare al edificiului, exact pe locul unde se afla, iar de o parte şi de alta a acestuia vor fi amenajate alei.
Şanţul făcea parte dintr-un sistem defensiv impresionant şi avea 17 până la 22 de metri lăţime şi 6,5 m adâncime. Acesta asigura apărarea pe partea de Sud, Sud-Est a Curţii Domneşti şi pornea din spatele Turnului Chindia, ajungând până la Biserica Domnească.
Turiştii vor putea beneficia şi de un ghidaj audio modern, cu traducere în căşti, în mai multe limbi. Va fi refăcut gazonul, vor fi instalate bănci şi va fi refăcut sistemul de iluminat, dar şi cel de canalizare.
Totodată, va fi extins şi modernizat grupul sanitar pentru a face faţă unui număr cât mai mare de turişti.
A intrat în reabilitare în aprilie 2008
Lucrările de reabilitare au început în mai, anul trecut, investiţia totală ajungând la 3,480 de milioane de euro, bani proveniţi din fonduri Phare, Consiliul Local şi cel Judeţean contribuind cu 25% din valoarea lucrărilor.
Astfel, au intrat în lucru toate monumentele din cadrul Curţii Domneşti, fără ca accesul turiştilor pe perioada lucrărilor să fie oprit.
“Am considerat că este mai bine să lăsăm turiştii să vadă obiectivele de la Curtea Domnească, pentru ca edificiul să nu iasă din memoria acestora. Apoi, a