UDMR, formatiunea din Romania al carei nume a fost legat cel mai mult de actul guvernarii din 1990 incoalce, sia lansat propriul candidat la prezidentialele din toamna cu gandul la negocierea voturilor din turul al doilea si la posibilitatea revenirii in Guvern.
Ce sanse are un maghiar?
Ce sanse poate sa aiba un candidat maghiar in alegerile prezidentiale din Romania? Si, daca sansele sale sunt mici, asa cum admite presedintele Uniunii Marko Bela, atunci de ce nu a ales Uniunea sa sprijine pe unul sau altul dintre candidatii cu sanse?
„In cazul nostru nu are importanta doar procentele, ci si posibilitatea transmiterii unui mesaj. Eu nu as lega in mod direct problema candidatului UDMR la presedintie de posibilitatea eventualei guvernari. Dupa prezidentiale, este adevarat, problema guvernarii ar putea fi reconfigurata. Exista aceasta posibilitate indiferent de cine va castiga. Dar, daca candidatul UDMR strange un anumit numar de voturi, noi vom putea spune, in turul al doilea al prezidentialelor, ceva", a explicat pentru ZF presedintele UDMR, Marko Bela, rostul pentru care Uniunea sia lansat in cursa un candidat.
UDMR poate fi socotita formatiunea politica din Romania care sia „lipit" numele de actul guvernarii mai mult decat oricare alt partid romanesc. UDMR sa aflat la guvernare intre 1996 si 2000 si intre 2004 si 2008, pentru ca intre 2000 si 2004 sa sustina guvernul PSD fara a avea reprezentanti in Guvern, dar beneficiind de avantajul de a sustine parlamentar partidul la guvernare. Ar fi vorba, asadar, de 12 ani alaturi de deciziile executive, fata de 10 ani cat a guvernat cel mai puternic partid din Romania, PSD.
Mizele turului II al prezidentialelor
Marko spune ca votantii Uniunii ar putea inclina balanta in favoarea unuia dintre candidatii intrati in turul al doilea. Dar mai asculta electoratul de voc