În Craiova, colectarea selectivă a gunoiului, potrivit normelor europene, s-a dovedit un obiectiv greu de realizat. Din cauza nepăsării cetăţenilor, dar şi a indiferenţei autorităţilor se strâng la grămadă, în aceeaşi pubelă, resturile menajere, peturile, hârtia şi sticla.
Încercările Salubrităţii de a colecta selectiv gunoiul în Bănie au eşuat. Programele-pilot, din 2007 şi 2008, s-au dovedit inutile. Atunci, la 50 de platforme de gunoi din cartierele Calea Bucureşti, Brazda lui Novac, Craioviţa Nouă au fost aşezate containere speciale. Rezultatul a fost zero. În 2008, experimentul a fost reluat în zona caselor de pe străzile Nanterre, Siloz, Înfrăţirii, Calea Bucureşti. Debutul a fost promiţător fiindcă localnicilor li se dădeau saci de plastic în care, pentru început, să pună măcar peturile. S-au colectat 20 de tone de sticle din plastic, care zac şi azi la staţia de incinerare a Salubrităţii din Craiova. Din spusele directorului SPS, cantitatea strânsă şi preţul de achiziţie nu merită efortul strângerii selective a gunoiului.
„În Craiova, nu există o firmă mare de colectare a peturilor. Cele câteva societăţi care există pe plan local plătesc un preţ mic, trei-patru lei pe kilogram. Noi încercăm să încheiem un contract cu firma taiwaneză de la Buzău, GreenFiben, cel mai mare reciclator din România. Ei plătesc 100 de euro pe tonă pentru peturile albe şi 60 de euro pentru o tonă din cele colorate. Dar trebuie să asigurăm zece tone la fiecare transport. Pentru un contract cu o firmă din afară, trebuie să strângi mii de tone“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate. Hârtia şi sticla nu mai au căutare în perioada de criză.
Autorităţile locale şi reprezentanţii SPS spun că ar fi mai bine ca gunoiul să nu se mai strângă selectiv. În caz contrar, ar fi nevoie de două tipuri de maşini, două programe distincte, cee