Fosta reşedinţă a celei mai bogate familii nobiliare din Transilvania este administrată de Oficiul pentru Turism. Deşi este de ani buni retrocedat unuia dintre urmaşii familiei nobiliare Kendeffy, castelul de la Sântămăria Orlea, din Hunedoara, mai are de aşteptat până când va putea fi readus la strălucirea pe care o avea înaintea venirii prăpădului comunist. Sursa: Remus Suciu
Edificiul are un proprietar, dar acesta nu se poate implica în administrarea lui. Între timp, castelul, transformat de comunişti în hotel, este o simplă clădire, frumoasă pe dinafară, dar neprimitoare pe dinăuntru.
Ultimul grof a murit în ţară
Castelul de la Sântămăria Orlea a fost ridicat de familia nobiliară Kendeffy în 1782. Cea mai bogată familie de nobili de la acea vreme din Transilvania, mai bogată chiar şi decât avea să fie familia regală, avea nevoie de o reşedinţă mai mare, mai impunătoare decât castelele pe care le deţinea deja în Ţara Haţegului. Edificiul a fost naţionalizat la 1946 de către comunişti.
Gabor Kendeffy, ultimul „cap” al familiei nobiliare, a trăit o vreme în câteva camere ale castelului. S-a încăpăţânat să rămână şi să nu plece în stăinătate, cum a procedat întreaga familie pentru a se adăposti de umilinţele la care erau supuşi „burghezii” de către noua orânduire comunistă. După câţiva ani a cedat şi el umilinţelor, dar tot nu a plecat din ţară, ci s-a mutat la Haţeg, la câţiva kilometri distanţă de castel. În acest oraş şi-a găsit sfârşitul, în 1962.
Crama, transformată în depozit de cartofi
În primele decenii de comunism, castelul din Sântămăria a servit drept sediu de IAS. Crama sa din subsol a fost transformată în depozit de cartofi. Abia la 1967, nomenclaturiştii comunişti au decis că ar fi mai bine ca edificiul să servească drept castel de vânătoare, în special pentru oaspeţii din str