Panica declansata de anticiparea unui colaps financiar in Europa de Est, care ar putea ingenunchea si bancile austriece care au o expunere masiva in regiune, s-a terminat, a declarat Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale din Austria si membru al consiliului guvernatorilor din cadrul Bancii Centrale Europene, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
"Isteria care a dominat o perioada nu mai exista", a afirmat Nowotny. "Nu mai exista nici perceptia unei probleme speciale pentru Austria sau Europa de Est. Fanteziile legate de un posibil colaps, care au predominat la un moment dat, au disparut", a mai spus oficialul austriac.
Aversiunea investitorilor fata de risc, precum si gradul de indatorare a companiilor au culminat in februarie si martie, cand monedele nationale si actiunile companiilor active in regiune au inceput sa intre in picaj.
Austria are expunere de 190 mld. euro
Expunerea bancilor austriece fata de Europa de Est, de circa 190 mld. euro (suma echivalenta cu 70% din PIB-ul Austriei), a generat o crestere subita a volumului de CDS-uri atat pentru bancile, cat si pentru guvernul austriac.
Instrumentele CDS (Credit Default Swap) functioneaza ca polite de acoperire a riscului de default si sunt astfel utilizate pentru stabilirea costului la care o institutie se poate imprumuta.
Astfel, CDS-urile pentru credite pe cinci ani ale Austriei - tara cotata de toate agentiile de rating cu calificativul AAA (maxim) - a depasit nivelul pentru datoriile Italiei, stat cu rating mai slab, si a atins in martie costul politelor CDS pentru Grecia, insa intre timp a scazut la mai putin de jumatate.
"Puteti observa (ca ceea ce a fost mai rau a trecut) foarte concret, avand in vedere ca marjele pe care Austria e nevoita sa le plateasca daca vrea sa contracteze noi imprumuturi s-au redus semnificativ", a completat Nowotny.
@N