Riscul de credit a crescut, îndeosebi în ultimele luni, consecinţă a deteriorării condiţiilor economice interne, inclusiv a restrâgerii cererii externe pentru subsidiarele multinaţionalelor din România, se precizează în Raportul asupra stabilităţii financiare realizat de către Banca Naţională a României. Raportul subliniază condiţiile dificile de funcţionare a sistemului financiar românesc în cursul anului 2008 şi trimestrului I 2009, marcate de înrăutăţirea continuă
Riscul de credit a crescut, îndeosebi în ultimele luni, consecinţă a deteriorării condiţiilor economice interne, inclusiv a restrâgerii cererii externe pentru subsidiarele multinaţionalelor din România, se precizează în Raportul asupra stabilităţii financiare realizat de către Banca Naţională a României.
Raportul subliniază condiţiile dificile de funcţionare a sistemului financiar românesc în cursul anului 2008 şi trimestrului I 2009, marcate de înrăutăţirea continuă a mediului financiar internaţional, asocierea regiunii cu un grad mai înalt de risc şi deteriorarea percepţiei investitorilor străini pe fondul persistenţei dezechilibrelor structurale si macroeconomice.
Toate componentele sistemului financiar au resimţit şocurile provenind din mediul extern. Influenţa cea mai evidentă s-a resimţit pe piaţa de capital, însă rolul critic pentru stabilitatea financiară de ansamblu a revenit sectorului bancar, prin caracterul dominant în sistem. Principalele vulnerabilităţi pentru sectorul bancar, manifestate pregnant în această perioadă de criză economică şi financiară globală sunt volatilitatea finanţării externe şi riscul de credit sporit reflectat de dinamica accentuată a creditelor neperformante.
Costuri mai mari, scadenţe mai mici
Finanţarea externă a instituţiilor de credit şi companiilor româneşti a înregistrat, de la debutul crizei, o creştere a costurilor şi o reducere