În ciuda greşelilor pe care le conţin, proiectele Codurilor Civil şi Penal sunt considerate adoptate de parlament, având în vedere că vineri a expirat termenul de trei zile în care putea fi depusă o moţiune de cenzură.
Deşi mai multe ONG-uri şi organizaţii de magistraţi s-au împotrivit adoptării lor mult prea grabnice, noile Coduri Civil şi Penal au fost adoptate de parlament, prin nedepunerea, până vineri, a nici unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului Boc. Înainte de asumarea răspunderii guvernului asupra celor două proiecte, liberalii anunţau depunerea unei moţiuni de cenzură, însă au renunţat la această procedură, neavând susţinerea UDMR.
Proiect cu modificări
Reamintim că guvernul şi-a asumat lunea trecută, în două şedinţe comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, răspunderea pentru proiectele de Cod Penal şi Cod Civil. Potrivit conducerii celor două Camere ale parlamentului, după asumarea răspunderii executivului, în cazul în care în termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzură, cele două proiecte de coduri se consideră adoptate, urmând parcursul clasic al unei legi. Prin urmare, cele două proiecte urmează să fie depuse la Secretariatul General al guvernului, iar în termen de două zile de la depunere vor fi trimise spre promulgare preşedintelui.
Cel puţin în privinţa Codului Penal, proiectul pe care guvernul şi-a asumat răspunderea diferă destul de mult de cel propus de Ministerul Justiţiei. S-a întâmplat asta pentru că parlamentul i-a făcut anumite corecţii, în comisii, înainte de a-l retrimite guvernului pentru a-şi asuma răspunderea pe el. În unele privinţe, corecţiile au urmat propunerile venite din partea ONG-urilor şi asociaţiilor de magistraţi. În multe situaţii însă a fost lăsată forma propusă de executiv, în ciuda protestelor vehemente ale societăţii civile.
Se legalizează cadouril