„Ungurul oltenesc“, cum îşi spune Zoltan, a moştenit talentul de la părinţii săi. Meşteşugul împletirii coşurilor din răchită este o tradiţie care s-a transmis din generaţie în generaţie în familia Vaş. Zoltan Vaş provine dintr-o familie de unguri din Ardeal, unde meşteşugul împletirii coşurilor de răchită era transmis cu sfinţenie generaţiilor tinere. Tatăl său a fost repartizat să facă armata la Târgu-Jiu, unde hotărăşte să se stabileacă alături de soţia sa după terminarea stagiului militar. Aşa se face că Zoltan Vaş se consideră „ungur oltenesc“.
„Inima mea este de ungur, dar eu mă mândresc cu faptul că sunt român, aici m-am născut, aici am crescut şi aici voi îmbătrâni. Părinţii mei au decis să se stabiliească aici şi din cauză că acest meşteşug era singurul venit al familiei. În zona din care veneau ei, foarte mulţi făceau acest lucru, în schimb aici nimeni nu se ocupa de aşa ceva. Chiar şi în momentul faţă sunt singurul care mai păstrează acest meşteşug“, a povestit Zoltan.
La 7 ani face prima împletitură
La doar şase ani ani încearcă să deprindă de la tatăl său toate tainele acestui meşteşug. Un an mai târziu primul său coş. La început a privit totul ca pe o joacă, dar de la 14 ani, după ce tatăl său se stinge din viaţă, priveşte acest meşteşug ca pe o meserie, el rămânând singurul suţinător finaciar al familiei. Visa să devină aviator, dar situaţia finaciară şi problemele cu care se confrunta familia sa au fost o piedică.
„Nu aş putea să renunţ la acest lucru, aş fi neserios, acest meşteşug m-a ajutat să supravieţuiesc. Datorită a ceea ce fac am reuşit să-mi cresc şi copiii şi să le ofer tot ce şi-au dorit. Nu se câştigă foarte mult, atât doar cât să duci un trai decent“, a mai spus meşteşugarul. A împărtăşit din tainele acestui meşteşug şi soţiei sale care de zece ani îl ajută foarte mult.
@