Ioana Damian este proprietara unui farmacii de cartier din judetul Arges. Are afacerea de 2 ani, iar anul acesta se gandeste serios daca sa mearga mai departe sau sa emigreze la fratele ei in Canada. Criza financiara sau dificultatea de a rezista pe piata din Romania? Efectele se simt in lant, de la distribuitori la pacient.
A terminat facultatea de farmacie in 2002. A invatat meserie intr-o farmacie a unchiului ei din judetul Dambovita, iar dupa 5 ani a luat decizia sa faca un credit si sa-si deschida propria afacere in orasul ei natal, unde a observat ca este nevoie de o farmacie non-stop. "La mine in cartier am vazut ca e nevoie de o farmacie care sa serveasca comunitatii de cartier, si-am zis ca merita sa incerc", spune Ioana. Problemele financiare au inceput de la sfarsitul lui 2008, cand a terminat de platit creditul pe care l-a luat de la banca pentru deschiderea afacerii, si a constatat ca incepe sa piarda bani, nu-si poate acoperi cheltuielile din vanzarile pe care le are cu farmacia.
"Pentru retetele compensate ale pacientilor mei, am inceput sa-mi recuperez destul de greu banii. Imaginati-va ca pentru medicamentele cu preturi de pana la 2 lei, adaosul comercial este de 24%. Pentru cele cu preturi curpinse intre 2,01 si 5 lei este de 20%, pentru produsele farmaceutice cu preturi cuprinse intre 5,01 si 7,5 lei, 15%, iar pentru produsele cu preturi de peste 7,5 lei adaosul este de 12%. Cred ca este insuficient pentru a acoperi cheltuielile pe care un mic farmacist le are la un business de cartier", a spus Ioana Damian.
Problemele intampinate de o farmacie mica
nu-si poate achita datoriile catre distribuitorii cu care lucreazaprobleme de cash-flowadaosul comercial practicat nu acopera cheltuielileschimbarile mediului legislativ in domeniul farmaceuticnu reuseste sa faca fata concurentei impuse de lanturile de farmacii dej