» Un grup de parlamentari a depus o initiativa legislativa privind eliminarea pragului de detinere la SIF-uri, ridicand, in acest fel, o minge la fileu speculatorilor.
» Bancile din zona euro au primit miercuri 442 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana – motiv de jubilatie pe burse –, cea mai mare infuzie de lichiditati din istoria BCE.
Scriam saptamana trecuta ca bursa este animata doar de speculatiile cu pragul la SIF-uri, un lucru trist in sine. Cum pana la o solutie definitiva din partea Curtii Constitutionale sau Parlamentului va mai trece ceva vreme, sa reluam argumentele care privesc investitia in SIF-uri din perspectiva portofoliilor si capacitatii acestora de a genera profit. SIF-urile au explodat la bursa in intervalul 2001-2007 pe fondul umflarii balonului creditului. Cum societatile de investitii aveau expuneri de 5-6% pe principalele banci din sistem (BCR, BRD dar si Banca Transilvania sau Bancpost), a avea SIF-uri devenise sinonim cu participarea la festinul bancilor. Ce vedem acum? Bancile par sa isi fi epuizat clientela solvabila. Numarul cererilor de noi credite a scazut dramatic, numarul restantelor a crescut, insa, ingrijorator. Economia pe ansamblu a facut un incredibil salt inapoi.
Nu vedem de ce o investitie, ocolita, in banci, prin intermediul SIF-urilor, ar fi de recomandat in aceste momente, cu tot discountul pe care il mai pastreaza actiunile fata de VUAN-ul real. A avea active subevaluate nu inseamna, totusi, prea mult in conditiile in care compania nu are potential de a genera profit in crestere (va aduceti aminte de marirea si decaderea societatilor de pe Rasdaq cu active imobiliare?). De acord, in perioada urmatoare poate fi o paine de mancat din speculatii la SIF-uri. In definitiv, si la BET-FI 100.000 de puncte existau analistii care recomandau SIF-urile! Pe termen lung, vor conta insa mai mu