În fiecare dimineaţă, pe cluj.adevarul.ro va fi postat un „top” al celor mai frumoase şi mai urâte trei lucruri din oraş, aşa cum sunt ele văzute de clujeanul al cărui portret îl veţi putea lectura în aceeaşi zi, în „Adevărul de Seară”, ediţia de Cluj-Napoca. Regizorul Emil Strugaru şi-a făcut retragerea de pe scena operei Române din Cluj, cu piesa Carmen de Bizet, cu care s-a încheiat recent stagiunea anuală de spectacole. Strugaru şi-a trăit întreaga viaţă profesională pe scenă, încă de la absolvirea Conservatorului, din 1964. Strugaru este îndrăgostit iremediabil de oraş, operă şi spaţiile verzi, fiind deranjat de străzile şi blocurile înghesuite de la periferie.
Clujul frumos
Opera este cel mai plăcut loc în opinia sa, atât pentru faptul că practic a fost a doua sa casă, pentru arhitectura şi istoria sa, cât şi pentru faptul că a oferit multor artişti români de talie internaţională, posibilitatea unor evoluţii de excepţie. Pe locul secund în preferinţele lui Strugaru se situează Grădina Botanică, unde s-a relaxat în numeroase rânduri, încă din tinereţe. „De mult visez să pun în scenă Madame Buterfly în Grădina Japoneză”, ne-a dezvăluit Strugaru. Urmeză în topul preferinţelor zona de agtrement Făget, care-i oferea momente adevărate de relaxare în timpul liber.
Clujul urât
Strugaru este marcat de câteva locuri care-i provoacă oroare. „Gara nu este potrivită să reprezinte un oraş european, cum se pretinde Clujul”, ne spune regizorul. Numeroşii săi musafiri care îl vizitează au o primă impresie neplăcută cu gara, când vin la Cluj cu trenul şi se ciocnesc de fauna care o populează. Urmează în topul locurilor pe care le-ar ocoli, străzile mizerabile, mai vechi sau mai noi, din cartierele lăturalnice, neasfaltate. Apoi urmează Cartierul Mănăştur, care nu îi face deloc plăcere, datorită blocurilor mari şi înghes