Anuarul ZF arata ca pe piata romaneasca opereaza 14 companii care au afaceri ce depasesc un miliard de euro, dar care sunt de trei ori mai putine decat in Ungaria sau Polonia.
Cei 14 miliardari in euro din economie au realizat anul trecut aproape 20% din PIB, insa marii petrolisti si-au redus dramatic profiturile sau si-au adancit pierderile.
ZF lanseaza marti a patra editie a anuarului "Cei mai mari jucatori din economie", care prezinta inaintea publicarii statisticilor oficiale clasamenul companiilor care fac jocurile in economie. Fiecare editie a cuprins 80 de piete si peste 700 de companii.
Potrivit anuarului ZF, doar 36 de companii din Romania ruleaza afaceri de peste 500 mil. euro (excluzand bancile, care au fost ierarhizate in functie de active). Numarul este redus in comparatie cu cele mai importante piete din regiune, care au de cel putin 2-3 ori mai multe companii-gigant, cu afaceri de peste 500 mil. euro. Astfel, in Cehia sunt aproximativ 120 de companii de dimensiunea aceasta, potrivit unor date furnizate de Roland Berger. In Romania activeaza in total 59 de companii si banci cu afaceri (respectiv active) de peste 500 mil. euro, in timp ce in Ungaria si Polonia clasamentul primilor 100 de jucatori din economie cuprinde doar operatori cu afaceri de peste 880-890 mil. euro.
In acest an insa, clubul miliardarilor ar putea numara mai putini jucatori, in conditiile in care sectoarele auto sau distributia marfurilor sunt afectate puternic de criza.
"Este posibil ca numarul companiilor cu afaceri de peste un miliard de euro sa coboare spre 11-12 in acest an, avand in vedere faptul ca printre ultimele clasate se numara firme din sectoare afectate de criza, precum sectorul auto sau distributia marfurilor", afirma Codrut Pascu, managing partner al companiei de consultanta Roland Berger Strategy Consultants Romania.
A