Numarul unu mondial in industria auto, grupul japonez Toyota, a prezentat luni un sistem de analiza rapida a activitatii cerebrale care permite unei persoane sa conduca, in timp real, un scaun cu rotile, prin puterea gandului, relateaza AFP.
"In ultima vreme, a fost acordata o atentie deosebita dezvoltarilor tehnologice din domeniul interfetelor de comanda cerebrala. Acest dispozitiv permite persoanelor in varsta sau handicapate sa interactioneze cu mediul prin puterea gandurilor, fara sa fie nevoie de comenzi vocale", explica Toyota.
Sistemul conceput de grupul japonez se distinge prin rapiditatea executiei. Algoritmele utilizate permit efectuarea de analize la o viteza de "125 milisecunde, comparativ cu mai multe secunde, in cazul metodelor conventionale", sustine Toyota.
Mai multe proiecte care vor utiliza noua tehnologie sunt in curs de a fi puse in practica, in special in domeniul medical.
Din ce in ce mai implicat in robotica si in dezvoltarea de noi modele de comunicare intre oameni si masini, grupul Toyota a obtinut aceste rezultate in urma colaborarii cu mai multe laboratoare de cercetare.
Dispozitivul permite utilizatorilor, prin intermediul unor electrozi, sa comande miscarea scaunului, efectuarea de manevre la stanga si la dreapta, precum si oprirea acestuia prin simpla "imaginare" a efectuarii acestor manevre cu ajutorul mainilor, in cazul schimbarii directiei, si al picioarelor, pentru pornire si oprire.
Toyota si partenerii sai afirma ca au efectuat teste pe un esantion de utilizatori iar rata de succes a fost de 95%, una dintre cele mai ridicate in cazul acestor experimente. Numarul unu mondial in industria auto, grupul japonez Toyota, a prezentat luni un sistem de analiza rapida a activitatii cerebrale care permite unei persoane sa conduca, in timp real, un scaun cu rotile, prin putere