Grecia a devansat Austria in functie de capitalul investit in institutiile de credit ce functioneaza pe piata romaneasca, cu o pondere de 30,7% din capitalul strain agregat inregistrat la finele lunii martie 2009, se arata in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de BNR. Austria a coborat pe cea de-a doua pozitie, cu 23,5%.
"Sub aspectul tarii de origine a capitalului investit in institutiile de credit ce functionau pe piata bancara romaneasca la finele lunii martie 2009, noutatea a constat in rocada ocupantelor primelor doua pozitii", se arata in raport.
Olanda s-a mentinut pe locul trei, cu o pondere de 11,9%.
Pe urmatoarele locuri se situeaza Italia, Ungaria si Franta, cu circa 6% fiecare.
Gradul de concentrare in sectorul bancar romanesc s-a diminuat usor in anul 2008 si in primul trimestru din 2009, pe ambele componente: credite si depozite, conform datelor BNR. La finele lunii martie 2009, cota de piata a primelor cinci banci in total active a consemnat o scadere pana la 54,3%, insa pe elemente de activ evolutiile nu sunt omogene.
Cota pe piata creditelor s-a diminuat la 53,7%, iar pe portofoliul de titluri de stat aceasta a ajuns la 39,9 la suta. Scaderea gradului de concentrare a sistemului bancar s-a manifestat si pe partea de pasiv bilantier, primele cinci banci din sistem detinand 53,91 din totalul depozitelor. Grecia a devansat Austria in functie de capitalul investit in institutiile de credit ce functioneaza pe piata romaneasca, cu o pondere de 30,7% din capitalul strain agregat inregistrat la finele lunii martie 2009, se arata in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat de BNR. Austria a coborat pe cea de-a doua pozitie, cu 23,5%.
"Sub aspectul tarii de origine a capitalului investit in institutiile de credit ce functionau pe piata bancara romaneasca la finele lunii