Încercarea de a aduce la lumină clauzele confidenţiale din contractul de vânzare a combinatului gălăţean repune în discuţie miile de privatizări eşuate sau controversate. Un singur vot a lipsit pentru ca deputaţii să aprobe înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a privatizării Sidex, având ca principal scop desecretizarea contractului prin care ArcelorMittal a achiziţionat combinatul din Galaţi. „Nimeni nu e împotriva desecretizării. Doar că PSD a susţinu
Încercarea de a aduce la lumină clauzele confidenţiale din contractul de vânzare a combinatului gălăţean repune în discuţie miile de privatizări eşuate sau controversate.
Un singur vot a lipsit pentru ca deputaţii să aprobe înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a privatizării Sidex, având ca principal scop desecretizarea contractului prin care ArcelorMittal a achiziţionat combinatul din Galaţi. „Nimeni nu e împotriva desecretizării. Doar că PSD a susţinut crearea unei subcomisii în cadrul Comisiei pentru Industrie şi de aceea a votat contra“, explică deputatul PD-L Mircea Toader, unul dintre iniţiatori.
Toader a încercat, fără succes, să obţină acces la contractul de privatizare şi în urmă cu trei ani, pe când era secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Asta nu îl face, însă, pesimist în ceea ce priveştre deznodământul demersului său. „Vom vota din nou la toamnă şi comisia se va constitui. Şi sunt 99% sigur că vom obţine desecretizarea“, afirmă el, subliniind că este interesat să vadă dacă investitorul a respectat angajamentele postprivatizare, cu precădere cele privind modernizarea combinatului şi restructurarea personalului.
Analistul Ilie Şerbănscu spune că, în cazul în care se va obţine accesul liber la prevederile contractului de privatizare, se va descoperi că nu se respectă clauzele de mediu. „Dacă vom pune presiuni prea mari pe Mittal să fa