Conceput de Radu Tudoran ca povestea imaginara a propiei sale evadari, voiajul navei "Speranta" din filmul si romanul "Toate panzele sus" a devenit realitate, la 45 de ani dupa aparitia cartii. Velierul Phoenix a ridicat sambata ancora din Constanta, intr-o calatorie care il va purta in jurul lumii, pe traseul Istanbul, Pireu, Gibraltar, Port Said, Montevideo, Buenos Aires, Stramtoarea Magellan, Punta Arenas, Tara de Foc. Echipajul este compus din doua persoane, sot si sotie: Marius si Catalina Albu. Marius Albu, strungar de meserie, a mai facut inconjurul lumii de doua ori. La eveniment au participat si doi dintre actorii din serial, Jean Constantin si Ion Dichiseanu, care i-au interpretat in film pe Ismail, respectiv Pierre Vaillant. Desi primul a venit din Bucuresti si al doilea a iesit recent din spital, dupa cateva probleme de inima, ambii au tinut sa marcheze 33 de ani de la realizarea filmului.
Jean Constantin si-a adus aminte de cateva dintre replicile celebre din film, cum ar fi: "Intai mancam, si pe urma luptam", iar Dichiseanu a povestit, cu umor, cum in timpul filmarilor Dunarea i-a inghitit pantalonii. Filmarile au durat un an si noua luni pe vas, plus ceva munca suplimentara in studiourile de la Buftea. Jean Constantin si-a amintit ca munca incepea la 7.00 dimineata si se termina seara tarziu. Acesta a marturisit ca actorii au cerut un spor special care se dadea marinarilor, dar au fost refuzati.
Costurile totale ale voiajului, estimate la 120.000 de euro, sunt suportate de Cornel Tabacaru, un om de afaceri roman stabilit in Canada, care a vazut "Toate panzele sus" de 22 de ori. Voiajul va dura aproape cinci ani, dus-intors.
Conceput de Radu Tudoran ca povestea imaginara a propiei sale evadari, voiajul navei "Speranta" din filmul si romanul "Toate panzele sus" a devenit realitate, la 45 de ani dupa aparitia cartii. Velierul