Asociatia Brickenburg din Cluj Napoca a organizat, cu ocazia Zilelor Targumuresene, o expozitie inedita in Muzeul de Istorie si Arheologie din Cetatea Medievala. Expozitia a constat in prezentarea unui oras Lego, care contine cam tot ce ar trebui sa contina un oras real, incepand cu primarie, resedinte pentru omuletii Lego, aeroport, zona industriala, trenuri propulsate de motoare electrice, cam tot ce poate un copil sa viseze in materie de Lego. Oraselul expus pe o suprafata de 15 metri patrati, din 80.000 de piese a captat atentia celor mici. “Daca am fi sa le luam individual, raportat la constructia fiecarei cladiri, ne-ar lua in jur de o luna de zile, construirea unui astfel de oras. Cladirile sunt asamblate pe diferite sectoare, si sunt aduse la expozitie dupa care vin corelate, puse intr-un plan imaginar al orasului, se stabilesc zonele care urmeaza a fi construite, si cam in 11 ore reusim sa punem orasul pe picioare”, a declarat Gavrila Emilian, presedintele Asociatiei Brickenburg.
Activitatea Asociatiei Brickenburg, nu se rezuma doar la astfel de expozitii, un caracter aparte constituindu-l implicarea sociala prin programe educationale prin intermediul Lego, pentru copiii dezavantajati care provin din medii cu potential infractional. Aceste programe se deruleaza prin centrele de zi, unde acesti copii vin si se joaca cu aceste jucarii cateva ore pe saptamana.
“Copii prezenti la expozitia noastra de aici din Cetatea Medievala au fost foarte entuziasmati, reactiile lor sunt cele precum la primirea unui cadou de ziua lor sau de Craciun. Le fura privirea, doresc sa analizeze fiecare detaliu, sa descopere toate surprizele pe care le-am pregatit prin acest oras construit din piese Lego, si pleaca de aici foarte entuziasmati, deoarece Lego este o jucarie extrem de captivanta”, a mentionat Gavrila Emilian.
Asociatia Brickenburg din Cluj Napoca a or