* ridicat pe locul unei bisericuţe din anul 1835, lăcaşul sfânt a devenit catedrala Brăilei în anul 1950 *
Catedrala "Sfinţii Apostoli" îşi cinsteşte, astăzi, patronii spirituali. Cu ocazia sărbătorii, parohia a împărţit pachete cu alimente celor nevoiaşi, alţi săraci îşi vor potoli foamea la cantina parohiei. Totodată, cei prezenţi la slujbă vor participa la un parastas ţinut pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş.
Biserica a fost ridicată pe locul unui vechi lăcaş, pe terenul dăruit de "cinstitul maghistrat al oraşului". Ctitorii ei au fost Petre Boiangiu cu soţia Petcuţa şi fiul Ioniţă şi Hristu Ceacâru (Ceapâru). În 1869, vechea bisericuţă a fost demolată.
Exact pe locul pe care s-a aflat Sf. Altar, în 1909 a fost ridicată o cruce de marmură albă. Vechiul cimitir a fost desfiinţat în 1872, odată cu săparea fundaţiei la noua biserică, însă vestigiile au supravieţuit până astăzi. Au rămas intacte trei morminte acoperite cu marmură, aparţinând ctitorilor. Biserica a fost sfinţită provizoriu în 1881. Construcţia s-a realizat cu fonduri provenite din donaţii particulare, colecte publice, ajutoare de la Primărie şi chiar din organizarea unei loterii. În 1886, edificiul a primit clopotul de 800 de kg şi orologiul uriaş comandat la Munchen, care a fost montat în cele două turle. Cupola mare a bisericii a fost acoperită cu tablă de aramă în 1893, însă în 1918 nemţii au dezvelit sfântul lăcaş şi au luat şi cele două clopote, ca să facă tunuri din ele. Vitraliile mari ale bisericii au fost donate în 1894 de Petre Bancotescu, iar decorurile interioare au fost realizate în 1895. Cutremurul din 1940 a făcut mari stricăciuni, biserica fiind la un pas de a fi demolată, după instalarea comunismului. * ridicat pe locul unei bisericuţe din anul 1835, lăcaşul sfânt a devenit catedrala Brăilei în anul 1950 *
Catedrala "Sfinţii Apostoli" îşi cinsteşte, a