Premierul Emil Boc recunoaşte în mediul de afaceri o sursă de venit la bugetul de stat, dar spune că trebuie mai întâi să discute cu FMI şi Comisia Europeană despre neimpozitarea profitului reinvestit. „Mediul de afaceri reprezintă pentru noi cheia prin care aducem la buget resursele financiare pentru a putea plăti salariile, pensiile şi alocaţiile sociale.
Ştim că sunt unele lucruri scadente şi pe care trebuie să le realizăm, de exemplu, neimpozitarea profitului reinvestit şi dorim să discutăm acest aspect atât cu Comisia Europeană, cât şi cu FMI pentru a putea implementa şi această măsură pentru că trebuie găsit un echilibru şi trebuie găsită acceptarea celor două foruri importante cu care suntem în parteneriat pentru deficitul bugetar”, spune Boc.
Neimpozitarea profitului reinvestit a fost una dintre primele măsuri anticriză ale actualului guvern, iar potrivit Ministerului Finanţelor, această măsură ar costa bugetul de stat 3,44 miliarde de lei, respectiv 0,6% din PIB. Cât despre deficitul bugetar, premierul spune că avem o recomandare de la Comisia Europeană care prevede pe acest an un deficit de 5,1%, iar pentru anul viitor un deficit de 4,1%, pentru ca în 2011 să ajungem la cifra agreată de Uniunea Europeană, de 3%.
„Avem povara crizei economice, nu numai a celei naţionale, ci şi şi a celei internaţionale, care ne obligă pe de-o parte să asigurăm dezvoltarea economică a ţării, să producem resursele financiare, dar când doreşti să apeşi cel mai tare pe acceleraţie, te uiţi şi vezi că nu poţi, ieşi din nişte deficite pe care le ai ca şi constrângere şi din partea UE şi din partea FMI”, mai spune Boc. (M.T.)
Premierul Emil Boc recunoaşte în mediul de afaceri o sursă de venit la bugetul de stat, dar spune că trebuie mai întâi să discute cu FMI şi Comisia Europeană despre neimpozitarea profitului reinvestit. „Mediul de afaceri reprezintă pen