Specialiştii estimează că vor fi expulzaţi 250.000 de metri cubi de saramură La sediul Prefecturii Vâlcea se stabileşte astăzi în cât timp va începe prăbuşirea controlată a tavanului cavernei din Câmpul I de Sonde. După şedinţă, o comisie de specialişti va merge şi la faţa locului pentru a vedea exact care este situaţia.
1,5 milioane de metri cubi de saramură sunt în caverna I
„Se va stabili când începem prăbuşirea controlată în Câmpul I. Se va discuta şi despre lipsa de finanţare pentru executarea celor 54 de case care se fac la Căzăneşti pentru strămutarea oamenilor din Ocne care stau în zona de risc. Avem şi trei familii care locuiesc în zona de risc a Câmpului I care nu vor să se mute pentru că nu sunt de acord cu despăgubirile. Dacă va fi nevoie, voi iniţia exproprierea lor pe utilitate publică“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului. În şedinţă se va discuta şi de mutarea a trei stâlpi de electricitate care sunt în zona de prăbuşire, dar şi de preluarea saramurii care iese din subteran.
Exploatarea sării în soluţie a început în Câmpul I în perioada 1960-1961. Câmpul I de Sonde a funcţionat până în 1973, când activitatea a fost întreruptă. Încă de atunci specialiştii au estimat că o să aibă loc prăbuşiri în zonă. Tot Câmpul I e format din 10 sonde care s-au unit între ele. În urma măsurătorilor cavernometrice, în 2006 s-a ştiut pentru prima dată că în subteran este o cavernă care are 1,5 milioane de metri cubi de saramură.
„Specialiştii spun că, în urma surpării controlate, vor fi deversaţi din Câmpul I între 200.000 şi 250.000 de metri cubi de saramură. Suntem pregătiţi să preluăm această cantitate. Am terminat construcţia digului de retenţie care poate să preia până la 500.000 de metri cubi de saramură“, spune Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari.
36 de familii stau în zona de risc