Remanierea periodica a conducerii si a echipei tehnice, precum si declaratiile ambigue sau transferurile paguboase fac din Liga 1 unul dintre campionatele europene cu cele mai mari pierderi raportate la veniturile incasate.
Un exemplu este clubul Dinamo, care pe langa faptul ca a acumulat datorii catre stat in valoare de 12 milioane de lei potrivit ANAF, trece si printr-o perioada de reorganizare a organigramei, din iarba si pana la actionari. Cu o decizie a ANAF de punere sub sechestru a bunurilor, in curtea Dinamo are loc o mica revolutie, dupa plecarea antrenorului si readucerea lui Cornel Dinu in echipa tehnica.
„Domnul Borcea ramane presedinte executiv, domnul Dinu preia managementul sportiv, iar domnul Turcu ne-a comunicat inca de saptamana trecuta intentia de a cesiona participatia", a spus Nicolae Badea, presedintele si unul dintre actionarii Dinamo.
Disensiunile din actionariat au aparut odata cu pierderea calificarii in Champions League si cu decizia de inlocuire a echipei tehnice. S-a adus un nou antrenor italian in urma demisiei lui Mircea Rednic, s-a stabilit noua organigrama, iar acum urmeaza noua structura a actionariatului.
Schimbarea antrenorilor, dupa jumatate de sezon, se intampla insa si in cazul cluburilor detinute de un singur actionar, daca urmarim istoria Stelei sau a CFR Cluj din ultimul an.
Ce sanse are insa Dinamo, si in general fotbalul romanesc, sa scape de schimbarile radicale periodice care doresc revolutionarea echipelor pentru acelasi vis urmarit de mai mult de 20 de ani, un parcurs in Champions League.
Oamenii din fotbal, la scoli de management
„Este vorba de un stil de management pur romanesc, o stiinta aparte. Lipsa de cultura de business se vede in acest management. In lumea oamenilor normali prolemele incep si se termina cu CEO-ul. Daca conducatorul este deschis la minte pentru dezvol