Perspectiva majorării creditelor neperformante ameninţă stabilitatea regiunii. Problemele din Est au pus sub semnul întrebării şi situaţia Austriei. Şi asta pentru că băncile austriece au acordat Europei emergente finanţări consistente. Odată cu extinderea crizei în Europa Centrală şi de Est au apărut preocupări legate de un posibil colaps al sistemului bancar. Iar Austria, a cărei expunere în această regiune este ridicată, ar fi fost îngenuncheată de exacerbarea unei asemenea probleme.
Practic, băncile austriece au finanţat Europa emergentă cu credite în valoare de 267 de miliarde de dolari, sumă echivalentă cu 70% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei, ceea ce a condus la creşterea alarmantă a costului de reasigurare a datoriei sale împotriva restructurării creditelor sau a încetării plăţilor - Credit Default Swap (CDS).
Astfel, la o maturitate de cinci ani, CDS-urile Austriei (ţară cu calificativ maxim „AAA“ la toate agenţiile de rating) au depăşit nivelul aferent Italiei, al cărei rating este mai slab, şi s-au apropiat, în luna martie, de cele al Greciei. De atunci şi până în prezent, indicatorul s-a îmbunătăţit substanţial, ajungând la o valoare de două ori mai mică.
Isteria a încetat
„Isteria care a dominat o perioadă nu mai există“, a spus Ewald Nowotny, guvernatorul băncii centrale austriece şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat postului public de radio din Austria, ORF, preluat de Reuters.
El a explicat că, în prezent, „nu mai există percepţia unei probleme speciale austriece sau est-europene“ şi că „fanteziile“ legate de o eventuală prăbuşire în regiune, ce au fost foarte răspândite în unele momente, au dispărut.
Declaraţiile acestuia vin după ce, în ultimele luni, mai mulţi analişti au tras un semnal de alarmă în legătură cu riscurile