De trei ani încoace, comercianţii aduc pepeni tocmai din Elada
În fiecare an, la începutul lunii iunie, municipiul Baia Mare este invadat de micii comercianţi şi de munţi impresionanţi de pepene verde şi galben. Aceştia sunt veniţi din mai toate judeţele ţării pentru a face un ban în plus din vânzarea pepenilor, pe care îi stivuiesc frumos la fiecare intersecţie din oraş.
Chiar dacă în România pepenii încă nu s-au copt, tarabele au apărut de ceva timp şi micii comercianţi au marfă cât să ţină pentru toată vara. Dacă în luna iulie, august, oraşul va fi plin de comercianţii veniţi cu pepeni din mai toate judeţele ţării pentru această perioadă băimărenii pot savura pepeni aduşi tocmai din Grecia.
Multă muncă pentru un câştig mic
În orice zonă a oraşului, la orice oră din zi şi din noapte, se găseşte cel puţin un vânzător de lebeniţă. Delicioasele fructe sunt importate tocmai din Grecia cu camioanele şi cu fiecare an care trece, îşi câştigă tot mai mulţi adepţi. Chiar dacă lumea este încă reticientă faţă de marfa de import, comercianţii nu mint în legătură cu provenienţa fructelor, fapt care de multe ori i-a dezavantajat. „La început lumea se ferea să cumpere de la noi. Când auzeau că am adus pepenele din Grecia ziceau că ăştia nu sunt buni şi nu cumpărau, dar acuma tot mai multe persoane ne cer marfă din import”, a spus Geza Szabo, un comerciant venit la Baia Mare tocmai din judeţul Călăraşi.
Indiferent dacă marfa se vinde sau nu, comercianţii riscă foarte mult cu aducerea pepenilor din import. Anual aceştia cumpără aproximativ 17-18 tone de marfă pe care trebuie să o vândă până la apariţia pepenilor autohtoni, ceea ce pentru majoritatea dintre ei este considerat un risc. „N-aş putea să zic că nu avem clienţi pentru că aş minţi, dar totul depinde de vreme. Sunt zile când vindem foarte mult dar sunt şi zile când v