Din cenusa teoriilor economice - cea a autoreglarii pietei si cea a mainii invizibile - demontate de recesiunea severa care afecteaza economia mondiala, renaste teoria interventionismului statal lansata dupa Primul Razboi Mondial de John Maynard Keynes si pusa in practica si in timpul Marii Crize din anii '30.
George Soros, unul dintre cei mai faimosi speculatori financiari, spunea despre criza mondiala actuala ca "nu se aseamana crizelor precedente, insa marcheaza sfarsitul unei ere". Ce se termina acum si ce incepe?
Pana nu de mult pietele erau capabile sa se autoregleze, sau cel putin asta sustineau marile nume, printre care si Alan Greenspan, presedinte al Fed intre 1987 si 2006. Se spunea ca pe piata capacitatea de autoreglare exista atata timp cat exista incredere, iar in momentul in care aceasta este viciata prin interventii sistematice, pietele devin hipersensibile si instabile, si se accentueaza posibilitatea de aparitie a unei crize.
Alan Greenspan, ales de revista Time pe locul 17 in topul vinovatilor pentru criza actuala, s-a aflat la conducerea bancii centrale a Statelor Unite in perioada boom-ului de pe pietele imobiliare si financiare. In aceasta perioada el a optat pentru rate reduse ale dobanzii si a mers pe principiul autoreglarii pietelor, idei considerate astazi principalele cauze ale crizei ipotecare - punctul de plecare al tulburarilor de pe pietele financiare mondiale si al recesiunii actuale. In octombrie anul trecut Greenspan a recunoscut ca a "facut o greseala presupunand" ca firmele din sectorul financiar pot sa se reglementeze singure. "Am gresit cand am crezut ca propriul interes al organizatiilor, in special al bancilor, era sa-si protejeze propriii actionari", a spus Greenspan, supranumit "Economistul economistilor", citat de presa internationala.
Interventia statului devine solutie in timp de criza