Preţuri mai mari cu 30% decât spre periferie, impozite mai ridicate, dar cheltuieli mai mici de transport. Avantajele şi dezavantajele unei locuinţe în centru nu se măsoară însă doar în bani. Mirajul locuinţei în centru nu e nou şi nici unic. A fost, însă, dat peste cap în perioada comunistă, când naţionalizarea a determinat atât distrugerea proprietăţilor, prin nepăsare, cât şi a categoriilor sociale care aveau, potrivit ideilor vremii, nevoie să fie împrospătate. S
Preţuri mai mari cu 30% decât spre periferie, impozite mai ridicate, dar cheltuieli mai mici de transport. Avantajele şi dezavantajele unei locuinţe în centru nu se măsoară însă doar în bani.
Mirajul locuinţei în centru nu e nou şi nici unic. A fost, însă, dat peste cap în perioada comunistă, când naţionalizarea a determinat atât distrugerea proprietăţilor, prin nepăsare, cât şi a categoriilor sociale care aveau, potrivit ideilor vremii, nevoie să fie împrospătate. Strategia a provocat mutaţii majore în structura populaţiei şi în calitatea imobilelor.
Una dintre dovezi este încercarea repetată a autorităţilor bucureştene de a elibera imobilele din Centrul Istoric al Capitalei, aflat în paragină, de actualii locatari. Scopul: aplicarea programului de modernizare şi refacere a zonei, investiţie de 500 de milioane de euro. Dincolo de greutăţile reabilitării, cât costă însă şi cât de dificilă este identificarea unei locuinţe în centrul unui oraş? La o primă vedere, diferenţele nu par a fi majore, dar ele există şi influenţează masiv bugetele.
„Dacă vorbim de avantaje faţă de dezavantaje, cred că cel mai relevant exemplu este cel al Bucureştiului, pentru că aici se simt cele mai mari diferenţe intre a locui în centru şi a locui spre zonele marginaşe“, spune Robert Teodorescu, manager al departamentului rezidenţial din cadrul agenţiei imobiliare Regatta. Printre avantajele locuirii î