Amintirea lui Hemingway a realizat ceea ce niciun lider politic, de pe nicio parte a Strâmtorii Florida, nu a reuşit vreodată să facă… Pregătindu-se să deschidă un dialog cu Havana, preşedintele american Barack Obama ar putea să profite de colaborarea dintre americani şi cubanezi ce se află deja în desfăşurare. Din anul 2002, Fundaţia Finca Vigia colaborează cu guvernul cubanez pentru a păstra moştenirea literară lăsată de Ernest Hemingway în ţara insulară.
Amintirea lui Hemingway a realizat ceea ce niciun lider politic, de pe nicio parte a Strâmtorii Florida, nu a reuşit vreodată să facă: a creat un grup comun al cubanezilor şi americanilor, aprobat de ambele guverne, cu menirea de a proteja casa scriitorului aflată la periferia Havanei.
Interesul este unul pur cultural şi comun, evitând cu grijă orice provocare politică. Dar acest efort nu este deloc uşor. Administraţia Bush, care a introdus cele mai restrictive politici de până acum privitoare la embargoul american, aproape că desfiinţase proiectul.
Săptămâna aceasta se vor comemora 48 de ani de la moartea lui Hemingway. Mulţi cubanezi consideră că scriitorul era cubanez, în vreme ce puţini americani ştiu despre strânsele sale legături cu ţara insulară, în care a trăit în ultimii 22 de ani ai vieţii sale şi unde a scris o mare parte dintre operele sale cele mai cunoscute. Vila în care a locuit scriitorul, Finca Vigia, a fost complet restaurată.
În pofida diferenţelor politice dintre cele două ţări, proiectul s-a bucurat de succes. Cubanezii au oferit resursele financiare şi materiale necesare, iar echipa tehnică americană a contribuit cu experienţa şi cunoştinţele din domeniul restaurării istorice.
Această realizare a fost posibilă datorită multor cubanezi şi americani. În Cuba, Fundaţia a colaborat îndeaproape cu Consiliul Cubanez pentru Patrim