Taxele şi tarifele parafiscale majorează semnificativ costurile unei afaceri, fiind de cele mai multe ori plăţi pentru servicii de care nu firmele au nevoie, ci funcţionarii care, în acest mod, îşi asigură salariile. După aproape doi ani de calcule şi discuţii, Ministerul Finanţelor a reuşit să reducă, aşa cum promisese mediului de afaceri, numărul de taxe şi tarife parafiscale de la 491 la 302. Reglementate de zeci de acte normative şi încasate de peste 30 de instituţii,
Taxele şi tarifele parafiscale majorează semnificativ costurile unei afaceri, fiind de cele mai multe ori plăţi pentru servicii de care nu firmele au nevoie, ci funcţionarii care, în acest mod, îşi asigură salariile.
După aproape doi ani de calcule şi discuţii, Ministerul Finanţelor a reuşit să reducă, aşa cum promisese mediului de afaceri, numărul de taxe şi tarife parafiscale de la 491 la 302.
Reglementate de zeci de acte normative şi încasate de peste 30 de instituţii, aceste taxe sunt percepute pentru diverse servicii, unele fiind de-a dreptul bizare (avizarea efectuării lucrărilor care implică închiderea sau crearea de restricţii pentru circulaţia pe drumurile publice, expertiza în vederea autorizării încăperilor pentru depozitarea, păstrarea şi manipularea capselor pentru pistoale de implant bolţuri, fuzee antigrindină capse de alarmare utilizate la transportul feroviar sau analiză, documentaţie şi eliberare certificat pentru expoziţii itinerante, comision pentru verificarea şi legalizarea precum şi pentru completarea şi păstrarea carnetelor de muncă ale angajatorilor).
Nivelul tarifelor porneşte de la câteva zeci de lei şi poate urca până la câteva zeci de mii de lei. În funcţie de tipul afacerii desfăşurate, tarifele, autorizaţiile sau licenţele ajung să apese mai mult pe bugetul unei companii decât taxele prevăzute de Codul fiscal şi pe care le datorează, în mod o