Din cauza problemelor de lichiditati, companiile nu platesc tot mai des contributiile la fondurile de pensii private, deci nici cele catre bugetul asigurarilor sociale, iar numarul romanilor care vor avea o pensie mai mica este tot mai mare de la o luna la alta.
Numarul romanilor pentru care nu se platesc in fiecare luna contributii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) a crescut aproape in fiecare luna, ajungand in prezent la aproape 1,37 milioane, fata de 961.000 in mai 2008, cand s-a lansat acest sistem de pensii.
Suma care nu a ajuns in conturile angajatilor care au aderat la aceste fonduri din mai 2008 pana in prezent se ridica la 123 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca pensia celor pentru care angajatorii nu fac plati va fi mai mica.
In prezent, angajatorii sunt obligati sa vireze in fiecare luna la fondurile de pensii 2% din venitul brut al fiecarui angajat.
Tot ce trebuie sa faca firmele este sa depuna declaratiile privind contributiile de asigurari sociale la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), care se ocupa mai departe de virarea banilor la bugetul de stat si a unei parti la fondurile private de pensii.
Din cauza faptului ca multe companii au probleme de lichiditati, ele intarzie cu plata contributiilor de pensie.
Mai mult, numarul somerilor creste de la o luna la alta, iar cei care nu primesc ajutor de somaj nu vireaza contributii la fondurile de pensii private.
"Fondurile de pensii colecteaza mai putini bani, iar oamenii ar trebui sa fie interesati de acest lucru, de situatia pensiei, si sa verifice daca li se vireaza contributiile. Daca nu se platesc acum bani, pensia lor va fi afectata, de aceea angajatii trebuie sa se asigure ca firmele la care lucreaza depun declaratiile privind asigurarile sociale", afirma Simona Ditescu, directorul general al BCR Pensii.
Nu se vireaza 7-1