Codul francez al Muncii va autoriza ofertele de relocare in strainatate in cazul companiilor care isi inchid fabricile din Hexagon doar in cazul unor salarii echivalente, anunta www.journaldunet.com.
Decizia vine dupa ce producatorul de ciorapi Olympia a fost condamnat sa plateasca 2,5 milioane de euro pentru ca nu a propus anagajatilor sai relocarea in Romania, pentru 110 euro pe luna, un salariu considerat 'indecent'.
Propunerea legislativa apartine deputatului Philippe Folliot, care a sustinut anularea propunerilor de relocare "indecente" in cazul aplicarii unor planuri sociale. Propunerea a fost adoptata in unanimitate in cadrul comisiei parlamentare si se asteapta aprobarea sa lejera in sedinta de martea viitoare.
Noua legislatie vine si dupa afacerea Carreman, cand societatea cu acelasi nume si-a invitat angajatii sa lucreze in India, pentru un salariu lunar de 69 de euro.
Potrivit noii propuneri, intreprinderile vor avea obligatia de a propune o "remuneratie echivalenta" in "valoare absoluta". In acest fel, se va pune capat ofertelor de relocare in filiale deschise in tari emergente.
Un grup care are filiale in strainatate va trebui si care recurge la concedieri va trebui sa adreseze un chestionar angajatilor. Acestia vor dispune de sase zile lucratoare pentru a spune daca accepta oferta de relocare intrun alt stat, precizand unde si pentru ce salariu.
Legea urmareste si eliminarea penalizarilor intreprinderilor care nu propun oferte de relocare intr-o alta tara, la salarii foarte mici.
In prezent, potrivit articolului L1233-4 din Codul francez al Muncii, "o concediere din ratiuni economice a unui salariat nu poate fi facuta decat daca s-au depus toate eforturile de recalificare si daca transferul acestuia nu poate fi efectuat in intreprindere sau in grupul de care intreprinderea a