Incendiul care a avut loc vineri noaptea la cladirea de birouri Millennium Business Center din Capitala a provocat pagube de 15 - 20 mil. euro Deocamdata nu se stie cine va despagubi proprietarul si chiriasii pentru pierderile inregistrate.
Millennium Business Center, una dintre cele mai inalte cladiri din Capitala pe structura metalica, nu era prevazuta cu sprinklere (stropitori de apa), desi are o inaltime de 73,5 metri, pentru ca normativele din constructii nu impun obligativitatea acestora. Norocul proprietarilor, fondul de investitii DEGI, parte a Aberdeen Property Investors din Scotia, a fost ca incendiul a pornit la etajul 15 si s-a extins pana la etajul 18, unde cea mai lunga scara a pompierilor, de 55 de metri, a putut sa intervina rapid. De altfel, este singura scara cu aceasta inaltime pe care o detin pompierii din Bucuresti.
"Normativele de constructie permit ca la cladirile inalte montarea unui sistem de sprinklere sa fie facuta doar in cazul in care densitatea materialelor inflamabile este prea mare. Insa nu se poate stabili dinainte de a incepe constructia aceasta densitate, pentru ca viitorii chiriasi pot veni cu mobilier, dosare si alte materiale inflamabile, care nu pot fi cuantificate", afirma Calin Negoescu, directorul tehnic al Westfourth Architecture, care a proiectat imobilele de birouri Charles de Gaule Plaza, Tower Center International din Piata Victoriei sau City Gate de langa Romexpo.
Incendiul a izbucnit la ora 22:30, dupa ce, potrivit unor informatii, panoul publicitar al Sanofi-Aventis, cea mai mare companie farmaceutica din Romania, ar fi facut un scurtcircuit din cauze inca neidentificate, iar ulterior s-a extins la panoul publicitar al Transelectrica, potrivit lui Adrian Cristescu, proprietarul companiei de arhitectura West Group Architects, care a proiectat imobilul Millennium Business Center. Ultimel