Romanii sunt tot mai putin dispusi sa economiseasca sau au tot mai putine venituri disponibile pentru a o face, dupa cum arata cifrele BNR, care indica pentru luna mai cea mai mica rata anuala de crestere a depozitelor in lei, de 15,5%.
"Evolutia economiilor populatiei nu este influentata de evolutia ratei dobanzii, ci de capacitatea acestora de a face economii, de venitul disponibil al romanilor", este de parere Lucian Anghel, economist-sef al BCR. "Scaderea nu este atat de dramatica daca este sa o analizam in comparatie cu evolutia creditelor."
Actuala criza mondiala nu a redus doar disponibilitatea creditelor, ci a redus si apetitul romanilor pentru a face economii.
Desi bancile se intreceau sa ofere dobanzi foarte mari pentru a atrage mai multi clienti si sume mai mari de bani, romanii abia si-au majorat depozitele. In mai, bancile inca aveau in oferta depozite in lei cu dobanzi de 15%-16% pe an, in conditiile in care inflatia anuala incetinise spre 6%.
Si la euro dobanzile erau ridicate, ajungand la 6% pe an, in timp ce pe pietele internationale coboara spre 1% pe an. Abia din iunie bancile au inceput sa reduca dobanzile, la presiunile venite atat din partea mediului de afaceri, cat si al politicienilor, insa chiar si acum nivelurile oferite raman atractive pentru cei care ar avea bani de economisit.
Economiile populatiei in lei, in termeni reali, au avut in luna mai a acestui an cel mai slab ritm de crestere anual din ultimii trei ani, de doar 15,5%, situandu-se aproape la jumatate fata de nivelul din aceeasi luna a anului trecut, de 29,9%. Se poate observa o evolutie mai slaba si fata de luna aprilie, cand depozitele in lei ale romanilor au crescut cu 17,2% fata de aprilie 2008.
Dupa ce in prima luna a acestui an s-a obtinut o evolutie pozitiva a economiilor romanilor, dupa un decembrie in care oamenii au ales sa isi canalize