Mai multe familii din oraşul vâlcean Ocnele Mari vor fi evacuate din calea valului de saramură expulzat din Câmpul I de sonde care va fi prăbuşit controlat din 15 iulie.
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea au analizat, ieri, într-o şedinţă, fenomenul de prăbuşire al Câmpului I de sonde de la Ocnele Mari. După o dezbatere care a durat mai bine de două ore reprezentanţii CJSU au hotărât ca din 15 iulie 2009 să înceapă la Ocne, prăbuşirea controlată a Câmpului I. „În ultima săptămână am avut insomnii din cauza ploilor care pot grăbii fenomenul de surpare de la Ocnele Mari. Am hotărât ca din 15 iulie să începem coborârea tavanului cavernei din Câmpul I cu scăderea presiunii. Se estimează că în cavernă ar fi un milion de metri cubi de saramură”, a spus Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea. Specialiştii au estimează că, prăbuşirea Câmpului I va dura aproximativ patru luni.
Trei familii evacuate în prima fază
Autorităţile vâlcene împreună cu specialişti geologi vor merge vineri la Ocne pentru a pune la punct un plan de măsuri sociale. Tot atunci, Societatea SC Conversmin SA care se ocupă de ecologizarea zonei, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea şi conducerea primăriei oraşului vor prezenta o situaţie clară cu terenurile şi locuinţele care pot fi afectate de saramură şi clădirile în care vor fi cazate persoanele evacuate.
„Evacuarea oamenilor se va face treptat. Oamenii nu vor fi mutaţi toţi odată. În prima fază e vorba de trei familii care sunt în zona de prăbuşire. Prima familie care va fi evacuată e Hodorog. În cele patru luni, cât estimăm noi că va dura prăbuşirea vor fi evacuate forţat 12 familii”, a sput prefectul. Remus Grigorescu a precizat că, dacă fenomenul va scăpa de sub control, 30 de familii pot fi evacuate.