Fructele de mango se numără printre puţinele de origine asiatică notorii şi printre europeni. Arborii de mango sunt cultivaţi în Asia de Sud de peste 4.000 de ani, existând peste 1.000 de specii diferite ale acestui arbore fructifer tropical.
Aceste fructe sunt considerate ingrediente potrivite pentru prepararea de mâncăruri dietetice şi sănătoase, întrucât un mango nu conţine decât elemente nutritive pozitive - doar vitamine şi minerale, fără colesterol. Fructele de mango sunt surse bogate în antioxidanţi, în special carotenoide şi polifenoli. Aşa cum ştiţi, antioxidanţii sunt substanţe ce ajută la „capturarea“ radicalilor liberi, aceştia din urmă fiind un produs secundar al procesului de oxidare a alimentelor. În egală măsură, fructele de mango au şi un conţinut ridicat de fibre, specialiştii estimând chiar că un mango de dimensiuni medii conţine 40% din cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie organismul uman. Acest lucru înseamnă că aceste fructe ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a anumitor probleme digestive şi gastrice.
Poate fi mango dăunător?
Deşi, în general, despre mango se vorbeşte numai de bine, există şi anumite limite în ceea ce priveşte consumul lui. În primul rând, mango nu este recomandat persoanelor bolnave de diabet, pentru că acest fruct are un conţinut foarte ridicat de zahăr. În al doilea rând, beta-carotenul existent în fructele de mango poate fi asociat cu decolorări ale pielii, cu probleme de digestie, cu spargerea vaselor de sânge şi chiar cu dureri articulare. În al treilea rând, coaja de mango conţine un ulei numit Urushiol, care poate provoca alergii şi chiar dermatite de contact.
Mango, ingredient în gastronomie
Fructele de mango se consumă sub diverse forme în toate colţurile lumii. Mango poate fi mâncat ca atare, ca fruct, însă poate fi integrat în unele prepar