Şefii Inspectoratului de Poliţie Neamţ au răspuns la acuzaţia că ar tolera schimbul ilegal de valută din centrul oraşului Piatra Neamţ.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Neamţ spun că ştiu despre persoanele care schimbă valută constant în parcarea Hotelului Central, dar susţin că aceştia nu desfăşoară o activitate ilegală. Mai mult, oficialii Poliţiei afirmă că legea supremă a României îi împiedică să ia măsuri. „Constituţia României apără dreptul la liberă circulaţie, iar cei despre care ne-aţi sesizat că sunt văzuţi în locuri publice nu le poate fi îngrădit acest drept şi nici nu li se pot aplica măsuri coercitive cu privire la prezenţa lor acolo“, arată un comunicat trimis de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Neamţ pe adresa cotidianului „Adevărul de Seară“.
Case de schimb drept acoperire
Oamenii legii îşi susţin argumentaţia prin faptul că valutiştii nu ar face tranzacţia propriu-zisă în parcarea Hotelului Central, ci că acolo ar fi doar locul de racolare a clienţilor. Şefii Poliţiei spun că vânzarea monedei străine ar avea loc la casele de schimb pentru care lucrează valutiştii. Discuţiile privitoare la un eventual schimb valutar s-ar putea încadra cel mult la capitolul cămătărie, ocupaţie dezincriminată în acest moment de legile româneşti.
„De regulă, persoanele despre care ne-aţi sesizat şi-au înfiinţat propriile case de schimb, iar potenţialii clienţi sunt abordaţi în locuri publice, schimbul efectiv efectuându-se la casa de schimb pe care o administrează“, ni s-a răspuns prin Biroul de Presă. La finalul comunicatului, oficialii Biroului de Comunicare detaliază şi problema cămătăriei. „Persoanele reclamate sunt cunoscute de poliţişti, însă principala lor activitate o reprezintă împrumutul de bani cu camătă, infracţiunea de camătă, prevăzută de articolul 295, litera c, fiind abrogată încă din 1990, fără ca de atunci s