Pieţarii din Târgu-Mureş s-au adaptat la climatul de criză actual. În pieţele din oraş, comercianţii au început să accepte bonuri de masă în loc de banii gheaţă. Vânzătorii din pieţele mureşene au găsit soluţia potrivită pentru acomodarea la criza financiară. De curând, ei au început să accepte tichete de masă în schimbul legumelor şi fructelor de pe tarabe. Chiar dacă nu toţi comercianţii au îmbrăţişat această metodă de plată, tichetele reprezintă pentru cei mai mulţi dintre ei o modalitate de a concura cu hypermarketurile din oraş.
„Nu mai vine lumea la piaţă ca pe vremuri. Ne e foarte greu să vindem marfa, aşa că ne descurcăm cum putem. Dacă un client vine la mine şi în loc de bani îmi dă un tichet de masă valabil, accept tichetul şi îl folosesc eu după ce închid taraba. Practic, tot bani sunt şi ăia”, ne-a declarat Arpad Pal, comerciant în piaţa Cuza Vodă. Chiar dacă practica este una recentă, pieţarii afirmă la unison că nu ar zice „nu” plăţii cu bonuri de masă pentru produsele lor, chiar dacă nu există înţelegeri semnate cu societăţile emitente. În piaţa Diamant, din cartierul Tudor Vladimirescu, deşi mai rare, plăţile cu bonuri de masă sunt acceptate de vânzători.
„Nu des plăteşte lumea cu bonuri de masă. Cam o dată pe săptămână se întâmplă să mi se ofere un tichet în schimbul produselor. Mie îmi convine, pentru că înseamnă că vând în valoare de 7 lei. Sunt peste 10 ani de când vând legume aici şi se simte că e criză. Oamenii nu mai cumpără atât de mult, banii sunt puţini”, ne-a spus Maria Pop, vânzătoare.
Mureşenii nu refuză ideea
Am chestionat mai mulţi clienţi ai pieţelor târgumureşene şi concluzia este aceeaşi:
mureşenii acceptă posibilitatea plăţii cu tichete de masă şi văd în această practică o economie de timp. Piaţa se află mai aproape de casă decât supermarketul, aşadar plata cu bonurile de masă