Se discută tot mai mult, în ultimele zile, despre noi măsuri în folosul societăţii. Printre ele, legalizarea drogurilor. Doar a celor mai puţin nocive, susţin adepţii acestei iniţiative. Sursa: AFP PhotoSursa: Arhiva EVZ
1 /.
Primul argument în favoarea introducerii în legalitate a consumului de droguri este cel al reducerii gradului de violenţă în interiorul societăţii. În timp ce unii dintre economiştii care au studiat problema sunt de părere că taxele "de viciu" ar aduce un aport considerabil la bugete, alţii, în colaborare cu specialişti din domeniul medicinii, încearcă să găsească numitori comuni în ceea ce priveşte influenţa directă a preţului drogului, a taxelor şi a permisivităţii asupra consumului şi comercializării de stupefiante.
Mai mulţi drogaţi odată cu legalizarea?
Prezent în societatea încă din timpuri străvechi, consumul de droguri a rămas o legătură vicioasă între societatea modernă şi cea antică. Problemă contemporană cu cea mai veche meserie din lume, combaterea drogurilor sau controlul consumului nu au avut parte de succes, în niciuna dintre formulele alese până acum, respectiv interzicerea sau legalizarea parţială.
Unul dintre argumentele folosite de grupurile celor care susţin iniţiativa legalizării este exemplul perioadei de prohibiţie americană, din anii '20, care interzicea fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice. În acea perioadă, piaţa neagră a avut o perioadă profitabilă, crima organizată oferind şi prilejul unui personaj al epocii să ajungă legendă, Al Capone.
Diferite organizaţii, preocupate de perspectiva consumului de droguri în rândul tinerilor, au demarat studii proprii, prin ale căror rezultate se doreşte găsirea celor mai potrivite soluţii. În primăvara anului trecut, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a realizat o cerc