PSD, partid aflat la guvernare, cere renuntarea la cota unica de impozitare si revenirea la impozitarea progresiva.
Sefii Partidului Social Democrat au stabilit ieri intr-o sedinta renuntarea la cota unica de impozitare de 16% in maximum un an, pentru ca statul nu mai are destule venituri la buget din cauza scaderii economice. Discutiile vin dupa ce unul din consilierii primului-ministru, Andreea Vass, a declarat ca este posibil ca unele impozite sa fie majorate.
"Nu mai putem sa continuam cu aceasta cota unica. La un moment dat este nevoie de o reforma a sistemului de impozitare. Pur si simplu cu o pondere a veniturilor in PIB de 30-31% nu mai poti face fata cheltuielilor cu salariile sau cu pensiile. Cota unica de impozitare este la sfarsitul vietii. Trebuie sa revenim la cota progresiva de impozitare, in sase luni, un an, astfel incat ponderea veniturilor in PIB sa ajunga undeva la 37% cat este media europeana", a spus pentru Ziarul Financiar ministrul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) Constantin Nita (PSD).
"Eu nu as pune reforma fiscala in relatie directa cu cresterea veniturilor la buget cat cu o distribuire mai echitabila a costurilor. In plus, in sistemul bugetar, introducerea unei cote progresive pentru cei cu salarii foarte mari ar fi o alternativa la legea unica a salarizarii", afirma si Liviu Voinea, analist economic. Voinea, care s-a pronuntat deseori impotriva cotei unice de impozitare, a devenit recent membru in consiliul de administratie la Eximbank, sustinut de PSD. La conducerea Eximbank, care a revenit PSD conform algoritmului politic, se afla Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, presedintele PSD. Premierul Emil Boc a sustinut, saptamana trecuta, ca Guvernul nu are in vedere o eventuala majorare a TVA. Declaratia sa a venit dupa ce consilierul sau, Andreea Vass, a sustinut ca, din cauza situatiei economic