Locurile speciale pentru romi în liceele doljene rămân neocupate, în timp ce trei elevi majoritari se bat pentru un loc la profilul preferat. Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia candidaţilor lista cu cele mai râvnite colegii din ţară, pe locul doi situându-se CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.
Ministerul Educaţiei a alocat unităţilor şcolare din judeţul Dolj 81 de locuri speciale pentru copiii romi la cele 31 de licee şi grupuri şcolare. Doar 41 de elevi de etnie romă au depus cerere de înscriere la liceu pe locurile speciale, iar dintre acestea doar 27 au fost însă ocupate.
„Cele 54 de locuri speciale neocupate vor fi repartizate pentru situaţiile speciale. Există posibilitatea, ca până la această dată, să existe absolvenţi de şcoală generală care să nu se fi înscris pentru admiterea la liceu. În acest caz, aceştia sunt declaraţi automat retraşi de la şcoală. Tocmai de aceea, aceste locuri sunt rezervate pentru ei, având posibilitatea să se înscrie pentru a urma o formă de învăţământ“, a precizat Laura Mărunţelu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Candidaţii romi care au concurat pentru ocuparea locurilor speciale, pe lângă cererea de înscriere, cartea de identitate şi certificatul de naştere, au avut nevoie şi de o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice a romilor, legal constituită, prin care să ateste apartenenţa la etnia romă.
Cea mai mică medie de admitere pe locurile speciale în judeţul Dolj a fost de 5,09, iar cea mai mare - de 8,56, iar liceele vizate au fost CN „Ştefan Velovan“, specializările matematică-informatică şi educatori (pentru care însă au susţinut probele vocaţionale - n.r.), la CN „Nicolae Titulescu“ sau CN Economic „Gheorghe Chiţu“.
Trei candidaţi pe loc la secţiile de limbi moderne
Nici la învăţământu