Fondurile mutuale dispuneau de lichiditati in valoare de 72,4 mil. lei (17,3 mil. euro) la sfarsitul lunii mai, rezerve puse deoparte pentru a le permite acestora sa ia parte la oportunitatile din piata sau sa achite rascumpararile.
Fondul monetar Simfonia 1, administrat de BRD Asset Management, este cel mai lichid fond mutual din piata, cu disponibilitati de 56,4 mil. lei (13,5 mil. euro) la sfarsitul lunii mai, reprezentand o treime din activele fondului, potrivit celor mai recent statistici ale Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF). La mare distanta, urmeaza alte doua fonduri recent lansate de BRD AM, respectiv BRD Diverso si BRD Actiuni, cu lichiditati de 4,2 mil. lei, respectiv 2,15 mil. lei.
Per ansamblul industriei, lichitatile fondurilor mutuale se ridicau la 72,4 mil. lei la sfarsitul lunii mai, reprezentand aproape 5% din activele totale de 1,4 mld. lei.
"Cum fondurile monetare detin o pondere de peste 50% din activele totale ale industriei, volumul de disponibilitati a crescut foarte mult, pentru ca acest tip de fonduri necesita un grad ridicat de lichiditate", a spus Daniel Stifter, directorul general al societatii de administrare EFG Mutual Funds Management.
Activele nete ale celor cinci fonduri monetare erau in valoare de 838 mil. lei la sfarsitul lunii mai, reprezentand 56% din activele totale ale fondurilor mutuale. Fondurile monetare indeplinesc rolul unui instrument de trezorerie cu grad de lichiditate ridicat, rascumpararile din fond putand fi realizate usor si fara costuri ridicate.
Potrivit lui Stifter, disponbilitatile banesti ale unui fond mutual sunt investite in depozite de tip overnight sau in titluri de stat pe termen scurt.
Un alt motiv pentru care fonduri mutuale, in special fondurile de actiuni, pun deoparte lichiditati sunt oportunitatile care pot aparea la un moment dat in piata de capital. @N